Mentális felkészülés

„Minden fejben dől el” - hányszor is hallottuk már ezt? Ha élvonalbeli pilótákat vagy bárkit bármilyen sportágban megkérdezünk, gyakran az a válasz, hogy a győzelem szinte kizárólag a fejben dől el. Ez azonban félreértelmezhető. Nem az intellektusról van most szó. Ha olyan vagy, mint én (és nem olyan okos), akkor még ne dobd be a törülközőt! Az okosságnak csak kis szerepe van. Ami igazán számít, az a világos cél és az égető vágy annak elérésére, amit a sportpszichológia, a mentális edzés vagy gyakorlás követ. Az eredmény pedig az, hogy egy jó repülés minden lépését végre tudjuk hajtani, meg tudunk birkózni a viszontagságokkal és a sikerrel egy repülés alatt, elvégre ilyen a sportágunk, ha egyszer levegőbe kerülünk, részben mentális kihívások elé nézünk.

Mindennapi repülések

A mentális felkészülést lehet alkalmazni a vitorlázórepülésben is, legyen szó oktatói eligazítás után az első egyedüli iskolakör megrepüléséről, az ezüstkoszorúhoz szükséges első 50 km teljesítéséről, vagy a világbajnokságon való részvételről. Például, az adott nap győztesei gyakran már fejben lerepülték a feladatot, még mielőtt a gépükbe ültek volna . A másnapi győzelmi beszédükben gyakran megjegyzik, hogy látszólag harmonikus és könnyed volt a repülés. Alaposan felkészültek a repülés előtt, megvizsgálták a lehetségesen felmerülő kihívásokat, átnézték a fordulópontok műholdképeit, az előző napi lehullott csapadékot, kikeresték a nehéz területeket, ahol nehezebb a navigálás vagy lassítani kell, kiszámolták a legjobb indulási időt stb.

A földön

A mentális felkészülést a nap bármely szakaszában gyakorolhatjuk, tökéletes példa erre, ha az utcán sétálunk az ebédszünetünkben vagy két pont között autózunk. Felnézünk, és gyakran azon kapjuk magunkat, hogy a vitorlázórepülésről álmodozunk, miközben attól teljesen független dolgot csinálunk – vagy ez csak velem van így?! Megvizsgálhatunk egy cumulust vagy szüremkedést – még csak most alakul, elérte a maximumát, vagy már esik össze? Nézz rá 5 perc múlva – jól eltaláltad? Ha igen, ha nem, tedd fel a kérdést – miért? – és próbálj tanulni belőle. Az ég tele van cumulusokkal? Képzeld azt, hogy az út, amin haladsz, a feladat irányával egyezik meg, és 100 km hosszan tart előre: hogy jutnál el leggyorsabban a fordulópontig, melyik felhőt céloznád meg, milyen emelések lennének a felhők alatt, milyen sebességgel repülnél, mely részek jelentenének kihívást és hogyan birkóznál meg velük?

Versenyre való felkészülés

A mentális felkészülés nem ér itt véget, valójában a végtelenségig tart. Egy német barátom nyerte meg a 2005-ös angol ifi VB-t úgy, hogy az edzőhetet megelőző 13 hónapban nem ült vitorlázórepülőben (valójában majdnem ki is rakták a csapatból). Hogy nyerhetett? Azt mondta, hogy minden este, egy órával lefekvés előtt, a sportunk minden aspektusát begyakorolta, elképzelte ahogy kiválasztja, majd megtekeri az adott termiket, felveszi az ernyőt és repülés előtt átnézi a gépet, a végsiklást, az alacsony mentéseket, a kütyük beprogramozását, a rádiózást, bármit, amit el tudsz képzelni, azt begyakorolta – ami végül az aranyérem elnyeréséhez vezetett!!

A repülés sikeressége

A mentális gyakorlás minden repülés sikerének kulcsa. Minél többet gyakorolsz, annál egyszerűbb lesz a való életben és annál könnyebben birkózol meg adott szituációkkal, mikor azok ismét előfordulnak. Nyugodt leszel, mert úgy érzed majd, mintha ez már megtörtént volna veled. Az eredmény szinte automatikus, az összes megfelelő válasz, melyek a jól megalkotott ideg- vagy izompályákon érkeznek, könnyedén végrehajtható. Kellemes mentális gyakorlást kívánok, használj ki minden alkalmat rá!

Az eredeti cikk szerzője: Adam Woolley; forrás: Wings and Wheels blog; fordította: Szamosujvári Lilla