Az első emelés

Ha csőrölni szoktál, tudhatod már nagyon jól, hogyha nincs felszállás előtt egy terved, akkor a repülésed egy iskolakörből és még egy csőrlésből fog állni. Egy sikeres repüléshez végig kell gondolnunk, hogy merre is megyünk majd leoldás után.

Felszállás előtti tervezés

A legegyszerűbb, ha közvetlenül felszállás előtt kiválasztunk egy ígéretesnek tűnő felhőt. Miért is? Mert így megelőzheted a nehéz pillanatokat, mikor gyakran már alacsonyan kell nagy döntéseket meghoznod. Leoldás után meg kell keresnünk azt a felhőt és át kell gondolnunk: elérhető vagy sem? Ha nem, akkor van tartalék felhőd vagy a közelben fix termikkiváltó pont? Ha igen, repülj abba az irányba és tartózkodj attól, hogy megállj bármiben is, kivéve, ha az biztosan egy emelés – mindig tartsd észben, hogy legyen elég tartalékod visszasiklani a reptérre!

A levegőben maradni

A limitált magasság és idő miatt kreatívnak kell lennünk. Arra is gondolnunk kell, hogy ez nem egy verseny ezen a ponton, csupán levegőben kell maradnunk, hogy a nap többi részében repülhessünk. Csak repüljünk az előre kijelölt felhő irányába a legjobb siklósebességgel.

Ugyanez érvényes a vontatásra is, azonban akkor több esélyünk van termiket találni, hiszen vontatás közben feltérképezzük őket, közelebb vagy távolabb is kérhetjük a leoldást, illetve bármikor leoldhatunk, ha egy termiken megyünk át. Ha a vontatógép az átlagosnál jobban emelkedik, valószínű, hogy termikben vagytok. Személy szerint szeretek 600 méteren oldani, hogy a versenyeken való leoldást szimuláljam, de te lehet, hogy az alacsony mentéseket szeretnéd gyakorolni, így leoldhatsz előbb is.

Leoldás után

Leoldás után, de termik nélkül, ugyanazt tudjuk tenni, mint a csőrlésből felszállók vagy a vontatás közben érzett termikeket próbálhatjuk ismét felkeresni – ezt azonban óvatosan tegyük, mivel azon körön mások is lehetnek, emiatt mindig nézzünk ki! A termikek magasabban szélesebbek és könnyebben kikörözhetőek lehetnek, emiatt is praktikusabb egy magasabb oldás mellett dönteni. Próbálj meg széllel szemben siklani, így a reptér felé tudsz tendálni. A legjobb esélyünk az, ha széllel szemben siklunk a felhő vagy termikkiváltó pont felé. Kicsit bonyolultnak hangozhat, de hátszélben, közvetlenül leoldás után, ne foglalkozzunk a magassági széllel, használjuk a talajon lévő szél értékeit – ebben a gépben lévő műszerek is a segítségünkre lehetnek, amennyiben a megfelelő műszerekkel rendelkezünk.

Taktikák

A legelső termiknek nem kell a nap legjobb emelésének lennie, csak maradjunk levegőben, tapogassuk ki azt, és alakítsunk ki az aznapi termikek felépítéséről egy képet a fejükben. Ne feledd, hogy 0.1 m/s-os merülésben naggggyon sok idő kell 300 méter vesztéséhez – szóval, ha időt akarsz nyerni, míg valaki más a segítségedre siet a termikkeresésben, ez egy jó taktika lehet. Mikor a másik talál egy használható emelést a közeledben, eldöntheted, hogy maradsz vagy mész.

Az eredeti cikk szerzője: Adam Woolley; forrás: Wings and Wheels blog; fordította: Szamosujvári Lilla